Luizenprotocol

Wat is hoofdluis en hoe bestrijd je het?

Een hoofdluis is een langwerpig, vleugelloos insect dat leeft in het haar van de mens. De luis voedt zich door het opzuigen van bloed, net als een mug. Jonge luizen zijn amper te zien, volwassen luizen worden 2 tot 4 mm lang. De kleur kan varieren van lichtgrijs tot bruin.

Luizen leggen eitjes en worden de neten genoemd. De neten zien eruit als witte ovale stipjes (zoutkorrels) vastgeplakt aan de haren dicht bij de hoofdhuid (0,5 – 1 cm). Regelmatig worden neten verward met roos. Het verschil is echter heel duidelijk; roos zit los en neten zitten vastgekleefd aan de haren.

Neten komen na circa 8 dagen uit. De dode lege neten blijven zichtbaar in het haar als een soort schilfertjes en zitten verder verwijderd van de hoofdhuid omdat ze meegroeien met de haren.

Een besmetting met hoofdluis geeft jeuk. Toch is de hoofdluis zelf vaak niet snel te ontdekken. Een infectie met hoofdluis is het best vast te stellen door te controleren op de aanwezigheid van neten in het haar. De favoriete plekken voor luizen om eitjes te leggen zijn op de kruin, in de nekstreek en boven en achter de oren.

Besmetting met luizen vindt vooral plaats via lichamelijk contact.

Een besmetting met hoofdluis kan iedereen overkomen en heeft absoluut niets te maken met slechte hygiëne.

Voor meer informatie over onder andere het bestrijden van hoofdluis klikt u hier om naar de site van de CJG te gaan.

Controles

Wanneer
We vragen ouder(s)/ verzorger(s) om thuis hun kind regelmatig (bijvoorbeeld na elke vakantie) te controleren op de aanwezigheid van luizen en neten. De controles zorgen ervoor dat een uitgebreide besmetting voorkomen kan worden.

Hoe
De controle is het best uit te voeren door het haar op te tillen met een puntkam. De volgende plaatsen worden in ieder geval bij een controle onderzocht op hoofdluis:

– haren achter de oren
– de kruin
– haren in de nek
– haren onder de pony

Elk kind krijgt na de start een jassentas ( luizentas). Deze tas hangt aan de kapstok en is bedoeld om de jas, evt. handschoenen, muts en sjaal in te doen. Deze tassen zijn destijds in gebruik genomen daar er sprake zou zijn dat dit effect zou hebben op het voorkomen van luizenbesmetting, maar dit is echter niet gebleken. Dit, evenals het verwijderen en/of heet wassen van knuffels en verkleedkleren. Het is wel aan te raden om kinderen geen kammen, haarspeldjes e.d. van elkaar te gebruiken.