
Met ons Jenaplanonderwijs halen we de wereld in de school en nemen we je kind mee de wereld in. Leren doe je niet alleen uit boeken, maar ook tijdens het spelen en buiten het lokaal.
Samen praten, samen werken, samen spelen en samen vieren zijn de pijlers van het Jenaplanonderwijs. Precies zoals in het leven. Deze vier activiteiten wisselen elkaar af in een ritmisch weekplan met betekenisvol en thematisch onderwijs.
De kenmerken van ons onderwijs
- Gesprek, spel, viering en werk als basisactiviteiten;
- Zelfstandig en betekenisvol leren;
- Algemene leerstof én ontwikkeling van talenten;
- Wereldoriëntatie is het hart;
- Leren op je eigen niveau.

Samen praten, samen werken
Elke stamgroep start ’s ochtends in de eigen kring en een lesdag bestaat uit twee of drie blokperiodes. De stamgroepleider geeft instructies in de kring of aan de keukentafel en kinderen verwerken de lesstof vervolgens samen of zelfstandig. Ieder kind leert met dag- en weektaken verantwoordelijkheid te nemen over wat ze moeten en willen leren.
Samen spelen, samen vieren
Met samen spelen gaat ook het leren door. Kinderen leren rekening te houden met elkaar, te overleggen, zich te uiten en een mening te vormen. Zo brengen we spelenderwijs samen wat kinderen met het hoofd en het hart leren. Door samen vieren, verbinden we met elkaar. We openen en sluiten de dag af en we vieren door stil te staan bij wat er is gelukt. Elke maand is er een grote viering op ons podium, waar alle stamgroepen zich presenteren, bijvoorbeeld door muziek te maken of toneel te spelen. Ouders zijn daarbij van harte welkom.

De wereld is ons klaslokaal
Wereldoriëntatie is het hart van ons onderwijs. Daarmee kan ieder kind zich ontwikkelen in relatie tot zichzelf, tot anderen en tot de wereld om zich heen.
Aan de hand van thema’s leren kinderen meer over geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek, gecombineerd met taalonderwijs en de creatieve vakken. Met de belangrijke basisvaardigheden taal, lezen en rekenen leert je kind de wereld te verkennen. Taalactiviteiten zoals een gedicht voorbereiden of een mening vormen over een bepaalde stelling, vinden altijd in de kring plaats. Ook in de muziekkring, de voorwerpenkring en de discussiekring zijn taaldoelen opgenomen. Tijdens de blokperiodes werken de kinderen aan spelling, woordenschat, topografie en begrijpend lezen.
Het niveau dat bij je kind past
Drie leerjaren in één stamgroep vraagt iets van de stamgroepleiders. Zij weten precies wat ieder kind nodig heeft en bieden de lesstof aan op het niveau dat bij je kind past.
De stamgroepleider houdt de ontwikkeling van ieder kind in de gaten en kijkt bij het aanbod van de lesstof waar ieder kind aan toe is. Je kind wordt met zichzelf vergeleken en niet met een ander, want de eigen groei is ons uitgangspunt. Het verschil in leeftijd en niveau in elke stamgroep stimuleert de samenwerking. Kinderen leren van elkaar en lossen zaken onderling op. Ook in onze Kinderraad leren kinderen mee te denken en mee te beslissen over vraagstukken.

Meer uitdaging
Heeft je kind een ontwikkelingsvoorsprong? Onze collega Karen is specialist op het gebied van meer- en hoogbegaafdheid.
Zij begeleidt kinderen die meer uitdaging nodig hebben en leert ze te leren. Met een gedifferentieerd aanbod in de vorm van projecten en compact werk in de groep, krijgen kinderen met een voorsprong meer verdieping in de lesstof. Daarnaast biedt Leerplein055 met Groep 9 een bovenschoolse plusklas aan. Groep 9 heeft een eigen lokaal bij IKC VindingRijk aan de Ravelijn 55. Hoogbegaafde kinderen van alle Leerplein055-scholen komen daar een dagdeel naartoe om onder begeleiding aan hun doelen te werken.
Ook interessant
Jenaplanonderwijs
Met ons Jenaplanonderwijs ontwikkelen kinderen zich in relatie tot zichzelf, tot anderen en tot de wereld om hen heen.
Ons team
Ons team bestaat uit enthousiaste en betrokken mensen die bewust voor het Jenaplanonderwijs hebben gekozen.
Rondleiding
Wil je meer weten over onze school en het Jenaplanonderwijs? Kom kennismaken! We leiden je graag rond.